Logga in

Blogg

21 sätt att skapa rum för kreativitet

Vi på WriteyBoard älskar att skapa rum för kreativitet. Har du projektmöten med kollegorna på kontoret, kundmöten ute hos dina kunder eller om du ska utveckla ett nytt erbjudande så behövs utrymme för att få vara nyskapande. Vill vi att du ska få tänka djärvt helt enkelt.

 

Just därför har vi nu påbörjat en lista.

Vi kommer aldrig att sluta hjälpa dig att ska rum för kreativitet.

Här är de första 21 sätten som vi vill inspirera dig med:

Vi börjar med 5 bra tips från inga mindre än Agency Central, och bygger på med ytterligare några tips från Fast Company.

 1. Gör saker upp och ner - Utmana varandra i att komma på de mest skruvade lösningarna på problemet som ni står inför. Effektivitet är för tråkmånsar, här ska vi kasta ur oss galenskaper.

 2. Ta en tur i parken - Fastna inte i ett kallt grått kontorsrum, ta med hela teamet på en promenad i närmsta park eller grönområde.

 3. Hjälp de introverta att komma till tals – Ha ett virtuellt möte. Öppna upp ett digitalt mötesrum och träffas bara med ljud eller med text så kommer ni förvånas över hur spelplanen förändras. De som annars är snabba på att uttrycka sig och tar mycket plats i rummet kan här falla tillbaka till förmån för de mer eftertänksamma som föredrar att uttrycka sig – kort, tydligt och korrekt.

 4. Klagomuren – Låt alla teammedlemmarna gå fram till en tavla och skriva sina lösningar på problemen och ämnen som de vill avhandla. För att göra muren ännu roligare så kan ni först rolla en vägg med vit Whiteboardfärg för att sedan låta teamet täcka hela väggen med sina önskemål. 5. Veckans Klagomur – Ni behöver inte ens ha muren uppe under ett bestämt möte. Skriv istället upp ett tema eller en utmaning och lämna öppet för kollegorna att skriva upp sina tankar och åsikter under en hel veckas tid.

 6. Ge tillbaka – Om ni har en budget för aktiviteter med teamet så överraska kollegorna med ett möte på en trevlig restaurang. Om ni vill utmana varandra och skapa mer teamkänsla så kan ni istället ha mötet i en bowlinghall eller varför inte på en Boulebar.

 7. Skapa affärsutveckling – Ta fram färgpennor, ritblock och A3-papper, saxar, lim och mycket annat. Låt teamet skapa fritt kring ett givet tema. Ni kan ha en stående timma varje månad där de som vill får gå in i ett rum och skapa, rita och skissa på saker som kopplar till er verksamhet. Kollegorna kan sen gå in i rummet och titta på ett kollage av affärs-utveckling.

 8. Neon – Byt ut alla tråkiga svarta, gröna och röda whiteboardpennor mot Neonfärgade pennor. 9. Ingen upprepning – Skaffa pingisrack till alla teammedlemmarna och rita roterande pilar på båda sidorna. Så fort någon lyfter upp ett ämne som redan är avhandlat så lyfter alla upp sina pinginsrack med symbolen som talar sitt tydliga språk – Ingen upprepning, nu går vi vidare!

 10. Äggklockan – Ställ en äggklocka på 20 minuter och avsluta mötet så fort som klockan ringer. Här finns inte plats för onödiga diskussioner, fram med det viktiga, fatta beslut, gå vidare.

 11. Armhävningarna – Varje gång någon säger att ett förslag inte är genomförbart eller "Det här har vi minsann prövat förut.." Säg åt vederbörande att slänga sig på golvet och göra 20 armhävningar.

 12. Visa tacksamhet – Inför mötet så uppmanar du alla kollegorna att ringa någon som de känner tacksamhet till och berätta det för personen. Det finns få saker som kan vara så upplyftande som att uttrycka sin glädje inför någon som ställer och hjälper en med viktiga saker i livet. Hela teamet kommer nu in på mötet, fulltankade med energi.

 13. Dela upp teamet i grupper, skicka iväg dem med en varsin ihoprullad, portabel whiteboard och några neonpennor. Låt dem sen komma tillbaka till mötet, rulla ut sin tavla och redovisa sina resultat.

 14. Virtuella mötet på den kreativa platsen – Det här tipset fick vi från en kontakt på Linkedin. Alla mötesdeltagarna kopplar upp sig på ett skypemöte från den plats där de själva känner sig som tryggast och får som mest energi. En av kollegorna kanske är ute på promenad i skogen, en annan är på gymmet och en tredje är på kontoret, oavsett så kommer alla att bidra med sin mest kreativa sida.

 15. Lär känna personligheterna i rummet – En sak som verkligen kan bidra till ett teams framgång är om medlemmarna känner varandra väl. Låt alla i teamet göra ett beteendestilstest som exempelvis Disc.  När alla i gruppen känner varandra på djupet så kan ni utmana prestationsförmågan genom att föra samman extroverta kollegor med introverta och säkerställa att båda personligheterna får komma till tals.

 16. Använd hela laget – Se till så att teammedlemmarna drar nytta av varandras kunskaper. Lägg fram ett problem och låt sen en i teamet komma med ett första lösningsförslag. Nästa person i gruppen måste sen bygga vidare på den idén och målet är att slutresultatet ska vara ett förslag med bidrag från varje teammedlem.

 17. Humor som kärnbränsle – Glädje och skratt frigör dopamin och endorfiner som lägger stressen på sparlåga och moralen på topp. Bjud in en gäst till mötet som är bra på att sprida glädje och humor. Föregå med gott exempel, bjud på dig själv och ett gott skratt.

 18. Avsluta i rätt tid – Det finns ingen anledning att dra ut på möten där bra lösningar har tagits fram och alla är överens. Se till att avsluta mötet i förtid om ni redan är överens om vad som ska göras.

 19. Visa idéerna stort och tydligt – Skaffa en superstor Whiteboardtavla och se till att visualisera alla arbetsprocesser och idéer. Våga ta plats och skapa stora uttryck!

 20. Paradoxen kring för många alternativ – När vi uppmanas att Brainstorma och komma på så många idéer som möjligt så är risken att vi hamnar i en situation med sämre resultat än om vi bara skulle haft ett fåtal idéer. Den så kallade "Paradox of choice" har uppkommit. Vänd på steken och se till så att teamet bara får komma med en enda idé, den första de kommer att tänka på.

 21. Kommunicera utan att prata – Låt teamet förklara saker för varandra utan att använda ord. Förutom ett gott skratt så kan det även vara så att nya idéer dyker upp. Att inte få använda ord kan vara ett effektivt sätt att förenkla en produkt eller en produktguide.

Tips! En unik mötesupplevelse med någon som visualiserar mötet. Många  människor tänker -och lär sig i bilder. Skapa en oförglömlig upplevelse för alla visuella åhörare med hjälp av en "Visual Practitioner". Vi kan rekommendera FridaRit.


Prova gärna några av de här sätten för att få rum för kreativitet. Hör sen av er till oss och berätta hur det har gått för er.

Har du själv några bra förslag på hur du kan skapa rum för kreativitet – tveka inte att dela med dig!

« Back to Blog

← Next Post Previous Post →

Hem